expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

ХАРАКТЕРИСТИКА НА ЛИЧНОСТТА И ТИПОВЕ НА ПРЕДПРИЕМАЧА

1. По-важни характеристики на личноста на предприемача

а) Предприемача има висок творчески потенциал и притежава вътрешна потребност постоянно да създава нещо ново, да го изменя като го налага на пазара.
б) Той има необходимост от самостоятелност и независимост.
в) Склонност към поемане на риск-финансов, социален, управленски (премерен риск, а не хазартен)

г) Склонност към постоянен упорит труд и себеотдаване.
д) Способност за самоанализиране,  самооценка и учене от собсвените си грешки.
е) Бързо стабилизиране след стопански неуспех.
ж) Оптимизъм - те имат самоувереност и вяра в успеха.

2. Типове предприемачи 

2.1.  В зависимост от това дали предприемача е собственик на предприятие или не е собственик на фирма, но извършва иновации и творческа дейност, се делят на:
а) Динамичен предприемач - той е собственик на предприятие и притежава всички тези горепосочени характериски и директно участва в дейността на фирмата и е мениджър.
б) Вътрешни предприемачи - те не са собственици на фирмата, но могат да бъдат мениджъри на фирмата и могат да заемат други длъжности като иноватори и са пълни с ценни идеи. Те са много нестандартни личности,не се интерисуват от традиционни символи на статуса (желае независимост) опитва се да "укрие" рисковани проекти до фазата им на завършеност.
2.2  В зависимост от стила му на управление и фирмента му култура, предприемачите биват:
а) Патриархален (авторитарен предприемач) - съзнателно ограничава контактите си с подчинените си и създава дистанция между себе си и тях. Той се счита за основния творец и иноватор и подтиска инициативата и самочувствието на другите специалисти. Стреми се да засили личната си власт,да налага волята си и да командва. Така сътрудниците му не могат да изявят способностите и уменията си. Този тип предприемачи са полезни единствено при екстремни ситуации и при ограничена продължителност на производствения процес (поради производствени аварии, възникнали пожари и др.)
б) Либерален предприемач (демократичен) - при него подготовката и вземането на решения се извършват с активното участие на съдружниците. Предприемача проявява уважение към тях, създава добри условия за работа и поощрява личните качества и способностите на съдрудниците си. Този тип предприемач създава най-благоприятни условия за иновации и за развитие на служителите. Фирми които са на такъв тип предприемачи са най-конкурентноспособни и най-ефективни. В такива фирми няма текучество (няма постоянно напускане и приемане на нови работници .
2.3 Според източници и носители на предприемаческа култура
а) Семейна среда, родители - семеен бизнес унаследен от членове на семейството и осигуряване на приемственост.
б) Образование - общо обучение за по-висока обща култура (IQ) и специализирано (професионално) обучение в дадена област
в) Лична мотивация за предприемача - стремеж за самостоятелност и свобода; към печалба; творчество и иновативно мислене; опит и връзки в даден бранш, загуба на работа.
г) Персонални характеристики, личностни характеристики - воля, гъвкаво поведение, оптимизъм, стремеж към поемане на риск, опит и необходимо образование.
д) Подходяща външна среда - подходяща държавна политика за предприемача, закони, които създаващи условия за бързо навлизане в даден бранш, наличие на ресурси (в близост) и наличие на инкубатори за стартиращи фирми, на които се предлагат помощни (мениджърски, административни и др.) услуги докато се “излюпи” на пазара, липса на много силна конкуренция в бранша на предприемача, създадена мрежа от лични контакти и познанства,и професионален опит.
2.4 Според морал на предприемача
а) Безнравствен предприемач - липсват етични принципи и норми. Стреми се само към печалба на всяка цена, дори с риск за здравето на хората - продажба на опасни продукти или с изтекъл срок на годност, финансови пирамиди (мошеничество, експлоататорски стратегии, бързи печалби и изчезване с фалшиви документи) и др.
б) Морален предприемач - противоположен на първия - целта е пак печалба, но чрез законово и етично поведение
в) Полуетичен предприемач - поведението му е различно според обстоятелствата, в които се намира. Целта е печалба и когато някои етични принципи и норми пречат за постигането и се игнорират (не се спазват)



















Няма коментари:

Публикуване на коментар